viernes, 19 de noviembre de 2021

 CALENDARI LITÚRGIC

El calendari cristià i el calendari litúrgic (catòlic) és un calendari utilitzat pels catòlics per regir els diferents períodes de la vida espiritual. Però, què vol dir litúrgic? Doncs ve de Litúrgia, que és Conjunt de pràctiques, cerimònies i/o ritus aprovats per l'església per rendir culte a Déu i, Calendari Litúrgic seria la forma que té l'Església de repartir les celebracions al llarg de tot l'any. A diferència del calendari escolar, el Litúrgic no comença al setembre com aquest. Ni comença al gener, com el Calendari anual que més coneixem. 



Aquest calendari està dividit en períodes o temps litúrgics

Aquest calendari s'inicià amb l'Advent, que es compon de quatre diumenges abans del dia de Nadal i que comença el diumenge més proper a la festa de Sant Andreu (30 de novembre). Aquest primer diumenge pot caure, doncs, entre el 27 de novembre i el 3 de desembre, i s'hi inicia també l'any litúrgic. 

1. Temps d'Advent (ROSA): és el primer període de l´any litúrgic cristià, que consisteix en un temps de preparació espiritual per a la celebració del naixement de Crist. La seva durada sol ser de 22 a 28 dies, a més que ho integren necessàriament els quatre diumenges més propers a la festivitat de la Nativitat

2. Temps de Nadal (BLANC): és una de les festivitats més importants del cristianisme, juntament amb la Pasqua de resurrecció i Pentecosta. Aquesta commemora el naixement de Jesucrist a Betlem, se celebra el 25 de desembre a l'Església catòlica, a l'Església anglicana, a algunes comunitats protestants de l'Església ortodoxa romanesa.


3. Temps de Quaresma (ROSA): és el període del temps litúrgic destinat per l´Església per a la preparació de la festa de Pasqua.

4. Temps de Pascual (BLANC): La Pasqua marca el final de la Setmana Santa, en què es commemora la crucifixió i mort de Jesús. El primer diumenge de Pasqua és la festa central del cristianisme, en què es commemora, la resurrecció de Jesús al tercer dia després d'haver estat crucificat. A la Setmana Santa li segueix un període de cinquanta dies anomenat Temps pasqual, que acaba amb el Diumenge de Pentecosta.

 

5. Temps Ordinari (VERD): Sol ser definit com «el temps en què Crist es fa present i guia la seva Església pels camins del món»; un temps menor o un temps no fort. L'any litúrgic s'anomena temps ordinari alhora que no coincideix ni amb la Pasqua i la Quaresma, ni amb el Nadal i el seu Advent. Són trenta-tres o trenta-quatre setmanes durant l'any.



 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

LA SEGONA PASQUA

 LA SEGONA PASQUA El pròxim 24 de maig eS celebra la Segona Pasqua, una festa que està declarada com a dia festiu laboral als calendaris de ...