RELACIONS ENTRE CARNAVAL, QUARESMA I SETMANA SANTA
El començament entre aquestes festivitats relacionades comença amb l'arribada del Carnaval.
El carnestoltes també està molt relacionat amb la tradició cristiana, tot i que és una festivitat pagana. Aquesta festa se celebra uns dies abans del dimecres de cendra, el començament de la Quaresma. Segons la tradició cristiana, els quaranta dies de Quaresma són un temps de preparació espiritual a la festa de Pasqua. Per això, al carnestoltes hi ha més llibertat i es trenquen més regles.
Carnaval és una de les festivitats amb més tradicions, entre elles tenim l'enterrament de la sardina, on simbolitza l'enterrament del passat i l'arribada de la primavera i la renovació, per un altre costat tenim Dijous Gras, el costum és reunir-se, al camp si pot ser, per menjar carn de porc, xoriços i ous o truita, tot això acompanyat del clàssic fornís, aquesta se sol celebrar un dijous abans del Carnaval. I així tot seguit amb moltes més tradicions.
1. Carnaval de Venècia, un dels més populars del món juntament amb el de Gran Canaria
Dimecres de Cendra, el primer dia de la quaresma. En aquest dia tant tradicional és costum repartir cendra feta dels rams beneïts de l'any anterior per ser imposada davant dels fidels en forma de creu. Antigament simbolitzava el dolor i la penitència dels pecadors i eren sotmets als ritus del temple, finalment és feia una reconciliació anomenat ''Dijous Sant''. Ja esmentat l'inici de la quaresma, arriba el desenvolupament de la quaresma.
La quaresma, 40 dies caracteritzats per la penitència i purificació. Aquesta comença el primer dijous després del Dimecres de Cendra i acaba el Diumenge de Rams. Aquest festa és enemic de carnestoltes per la seves contrarietats de característiques.
El significat de Quaresma pertany als dies que va durar Jesús al desert i es practica la prohibició del consum de carns i ous, per l'estància de Jesús en dejuni al desert.
El dejuni durant la Quaresma es considera una manera mitjançant la qual els cristians s’identifiquen amb el patiment de Crist durant la Passió.
2. Símbol identificat amb la quaresma
I finalment la Setmana Santa, és el moment més important de l'any litúrgic cristià. Es tracta d'un conjunt de celebracions que tenen lloc entre el divendres abans del diumenge de Rams i el diumenge de Pasqua o, ja en el terreny de les festes populars, el dilluns de Pasqua. A través d'un vast i ric conjunt de pràctiques festives: processions, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals; la comunitat cristiana recorda i recrea els darrers moments de Jesucrist a la Terra, el que hom coneix com a la Passió, Mort i Resurrecció. És a dir, des que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i ja proclamat Salvador, fins que és processat, mort clavat a la creu, enterrat i fins que ressuscita.
La relació entre la Setmana Santa i quaresma, es que la Setmana Santa és l'última setmana de la quaresma.
3. Processions de la Setmana Santa a Andalusia.
Per què canvia la data de cada any?
La ubicació al calendari d'aquestes celebracions canvia cada any i oscil·la entre els mesos de març i abril, ja que la data de la Pasqua es fixa a partir de la primera lluna plena de primavera. Per això, la majoria d'aquests actes se celebren sota la lluna plena de març i abril. D'altra banda, les esglésies occidentals i orientals utilitzen calendaris diferents per determinar el dia de Pasqua.